Επικοινωνία

ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ: ΑΝ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ;

 

Το διεθνές συνέδριο  για την «Υπόθεση της Ατλαντίδας: Αναζητώντας τη Χαμένη Ήπειρο» θα διεξαχθεί στη Μήλο από 11 έως 13 Ιουλίου 2005.

 

Στην αυγή του 21ου αιώνα το μυστήριο σχετικά με την υπόθεση της χαμένης ηπείρου της Ατλαντίδας που διατύπωσε ο Πλάτωνας τον 4ο αιώνα π.Χ. ως ένας από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς του προϊστορικού κόσμου, παραμένει άλυτο.

 

Σύμφωνα με τους διαλόγους του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα ήταν ένα νησί κράτος που υπήρχε στον Ατλαντικό Ωκεανό απέναντι από τους στύλους του Ηρακλή (στενό του Γιβραλτάρ) πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια. Είχε κατοικηθεί από αριστοκρατική και ισχυρή φυλή που απολάμβανε μεγάλο πλούτο χάρη στις φυσικές της πηγές και το γεωγραφικό της σχεδιασμό που συνεπώς την είχαν καταστήσει σημαντικό κέντρο εμπορίου.

 

Οι κάτοικοι της Ατλαντίδας ζούσαν απλά και ενάρετα για πολλές γενιές. Όπως καταγράφει ο Πλάτωνας, σιγά σιγά ξεκίνησαν να αλλάζουν, καθώς η πλεονεξία και ισχύς άρχισαν να τους διαφθείρουν. Τελικά ο Δίας απάντησε στην ανηθικότητά τους με μία άγρια τιμωρία: με ένα ισχυρό κύμα η θάλασσα «κατάπιε» το νησί, τους κατοίκους και την ανάμνηση της Ατλαντίδας.

 

Για πολλά χρόνια αυτή η ιστορία έχει τραβήξει την προσοχή και τον θαυμασμό των ειδικών και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν στη λύση αυτού του μυστηριώδους γρίφου. Ποια ήταν η αληθινή τοποθεσία της Ατλαντίδας; Μήπως η όλη ιστορία είναι μία υπερβολή βασιζόμενη στην πτώση του Κρητικού πολιτισμού και την καταστροφή της Θήρας; Πότε ακριβώς υπήρχε; Ποια είναι η αλήθεια για την καταστροφή της; Υπήρχε πράγματι ή ήταν τελικά ένας μύθος σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα για ένα τέλειο κράτος;

 

Ερευνητές και ειδικοί από κάθε σημείο του κόσμου θα συγκεντρωθούν στο πανέμορφο νησί της Μήλου στο «Συνεδριακό Κέντο Μήλου-Γιώργος Ηλιόπουλος» να παρουσιάσουν και να αναλύσουν ένα σημαντικό μέρος νέων ερευνών και υποθέσεων, οι οποίες χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τις νέες ιδέες έχουν την προοπτική να εξαλείψουν τους αιώνες μυστηρίου και να οδηγήσουν σε πιο σαφή συμπεράσματα.

 

Τελικά, ένα μυστήριο λύνεται καλύτερα από την πηγή του, οπότε ποιο μέρος θα ήταν καλύτερο να συγκεντρώσει τους κορυφαίους παγκοσμίως ερευνητές της Ατλαντίδας από την ίδια τη χώρα που γέννησε την ιστορία της Ατλαντίδας; Ποιο μέρος θα ήταν καλύτερο από τη Μεσόγειο Θάλασσα, στα βάθη της οποίας πολλοί πιστεύουν ότι βρίσκεται για χιλιάδες χρόνια η χαμένη ήπειρος;

 

Το συνέδριο θα αποτελέσει το ευρύτερο Forum για να ασχοληθούν με την υπόθεση αντλώντας θέματα από την Ιστορία, την Αρχαιολογία και τη Φιλοσοφία, μέχρι την Ηφαιστειολογία, τη Χαρτογραφία και την Ωκεανογραφία. Σήμερα επικρατούν 27 διαφορετικές απόψεις για το πού βρίσκεται η Ατλαντίδα. Το μυστήριο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Καθ. Μιχάλης ΦΥΤΙΚΑΣ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος

Prof. Silvio CATALDI, University of Torino, IT

Καθ. Χρήστος ΝΤΟΥΜΑΣ, Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία

Καθ. Σταύρος ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Prof. Haraldur SIGURDSSON, University of Rhode Island, US

Δρ. Γιώργος ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΛΑΚΗΣ, Ινστιτούτο Γεολογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Καθ. Σπύρος ΠΑΥΛΙΔΗΣ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Το Συνέδριο είναι μέρος του θεσμού Milos Conferences. O θεσμός Milos Conferences είναι μία δραστηριότητα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Συνεδριακό Κέντρο Μήλου - Γεώργιος Ηλιόπουλος», με έδρα το νησί της Μήλου.

 

 

Τελευταία ενημέρωση:  18/07/2005

Σχεδιασμός και υποστήριξη από Heliowebs