Επικοινωνία

Ατλαντίδα: Αν, πότε και πού;

 

Στη Μήλο συγκεντρώθηκαν από 11 έως 13 Ιουλίου επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες, προκειμένου να μοιραστούν τις απόψεις τους για το θέμα της Ατλαντίδας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η υπόθεση της Ατλαντίδας-Αναζητώντας τη Χαμένη Ήπειρο» ειδικοί από το χώρο της αρχαιολογίας, της γεωλογίας, της ηφαιστειολογίας και άλλων επιστημών διατύπωσαν και τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους για τη θέση που βρισκόταν η Ατλαντίδα, για την περίοδο που καταστράφηκε και για τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή της, ενώ αρκετοί εξέφρασαν και τις αμφιβολίες τους για το αν πράγματι υπήρχε.

 

Θέτοντας ως βάση τις μαρτυρίες του Πλάτωνα, οι σύνεδροι συναίνεσαν στα 24 παρακάτω κριτήρια, τα οποία πρέπει να εκπληρώνει μία γεωγραφική περιοχή ώστε να οριστεί ως η τοποθεσία της Ατλαντίδας:

 

 1. Η μητρόπολη της Ατλαντίδας πρέπει να ήταν ένα νησί το οποίο είτε πια να μην υπάρχει είτε να υπάρχει ακόμα τμήμα του
 2. Η μητρόπολη της Ατλαντίδας πρέπει να είχε μια μοναδική γεωμορφολογία, αποτελούμενη από εναλλασσόμενους δακτυλίους ξηράς και θάλασσας με ένα κεντρικό νησί στο μέσον
 3. Η Ατλαντίδα πρέπει να βρισκόταν έξω από τις Στήλες του Ηρακλή
 4. Η Ατλαντίδα ήταν μεγαλύτερη από την Ασία και τη Λιβύη μαζί
 5. Η Ατλαντίδα πρέπει να φιλοξενούσε ένα αναπτυγμένο πληθυσμό εγγράμματο, με μεταλλουργικές γνώσεις και ναυτική εμπειρία
 6. Η Ατλαντίδα πρέπει να ήταν εύκολα προσεγγίσιμη από τους Αθηναίους
 7. Η Ατλαντίδα πρέπει να βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Αθηναίους
 8. Η μητρόπολη της Ατλαντίδας πρέπει να υπέστη μία φυσική καταστροφή ανεπανάληπτης σφοδρότητας
 9. Η μητρόπολη της Ατλαντίδας πρέπει να καταποντίστηκε μετά την καταστροφή της
 10. Η Ατλαντίδα καταστράφηκε 9.000 αιγυπτιακά χρόνια πριν τον 6ο αιώνα π.Χ.
 11. Η περίμετρος της Ατλαντίδας απείχε 50 στάδια (7,5 χιλιόμετρα) από το κέντρο της πόλης
 12. Η Ατλαντίδα είχε υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να συγκροτεί μεγάλο στρατό (10,000 άρματα, 1,200 πλοία, 1,200,000 οπλίτες)
 13. Στην περιοχή της Ατλαντίδας γίνονταν θυσίες ταύρων
 14. Της καταστροφής της Ατλαντίδας προηγήθηκε σεισμός
 15. Μετά την καταστροφή της Ατλαντίδας αποκλείστηκε το πέρασμα των πλοίων
 16. Στην Ατλαντίδα υπήρχαν ελέφαντες
 17. Η καταστροφή της Ατλαντίδας δεν οφείλεται σε απίθανες φυσικές ή γεωλογικές διαδικασίες
 18. Στην Ατλαντίδα υπήρχαν θερμές και ψυχρές πηγές με κοιτάσματα ορυκτών
 19. Η Ατλαντίδα (εκτός της μητρόπολης) βρισκόταν σε μία πεδιάδα 2.000 x 3.000 στάδια περικυκλωμένη από βουνά που έφταναν μέχρι τη θάλασσα
 20. Η Ατλαντίδα είχε υπό τον έλεγχό της άλλα κράτη της εποχής
 21. Οι άνεμοι στην Ατλαντίδα φυσούσαν από το Βορρά (άρα η Ατλαντίδα βρισκόταν στο βόρειο ημισφαίριο)
 22. Τα βράχια στην Ατλαντίδα είχαν διάφορους χρωματισμούς (μαύρο, άσπρο, κόκκινο)
 23. Στην Ατλαντίδα υπήρχαν αρδευτικά κανάλια
 24. Κάθε 5ο και 6ο χρόνο θυσίαζαν ταύρους

 

Στον αντίλογο όλων των παραπάνω προϋποθέσεων, διατυπώθηκαν και απόψεις που αμφισβητούσαν την ύπαρξη της Ατλαντίδας. Κύριος εκφραστής των απόψεων αυτών ήταν ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας, Διευθυντής της ανασκαφής Ακρωτηρίου Σαντορίνης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ύπαρξη της Ατλαντίδας είναι ένας μύθος και η αναζήτησή της μία ουτοπία.

 

«Σε τρία χρόνια θα επαναλάβουμε τη διοργάνωση του ίδιου συνεδρίου, ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος των ερευνών γύρω από τη Χαμένη Ήπειρο και ίσως τότε η επιστημονική κοινότητα να είναι έτοιμη να αποκαλύψει το μυστικό της Ατλαντίδας» δήλωσε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλιότοπος Συνέδρια που είχε και την αρχική ιδέα για την πραγματοποίηση του συνεδρίου

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η έκθεση βιβλίων σχετικών με την Ατλαντίδα που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το συνέδριο. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 50 βιβλία και περιοδικά, ελληνικά και ξένα, παλιότερης και νεότερης έκδοσης που όλα πραγματεύονταν το θέμα της Χαμένης Ατλαντίδας. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο κ. Μανώλης Λιγνός, ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης.

 

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Milos Conferences και υποστηρίχθηκε από το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου και την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

 

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου που θα περιλαμβάνει όλες τις ομιλίες και θα είναι το πρώτο βιβλίο για την Ατλαντίδα που θα συγκεντρώνει πλήθος διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων σχετικά με το θέμα. Το βιβλίο θα εκδοθεί μέσα σε λίγους μήνες και θα διατίθεται από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του www.conferences.gr


Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση (300 dpi)Αποψη του ακροατηρίου στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Μήλου-Γιώργος Ηλιόπουλος.

 

Κλικ εδώ για να κατεβάσετε τη φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση.Οι κ.κ. Kukal, Τσικαλάς, Παπαμαρινόπουλος, Φυτίκας, Richter και McCoy (από αριστερά) κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα "Ποια ήταν η ταυτότητα της πρωτεύουσας της Ατλαντίδας;"

Κλικ εδώ για να κατεβάσετε τη φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση.O καθηγητής Χρίστος Νοτύμας κατά τη διάρκεια της ανατρεπτικής εισήγησής του, ενώ δέχεται τα σχόλια του καθηγητή Σταύρου Παπαμαρινόπουλου.

 

Κλικ εδώ για να κατεβάσετε τη φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση.


 

Τελευταία ενημέρωση:  19/07/2005

Σχεδιασμός και υποστήριξη από Heliowebs